GGD Hart voor Brabant
Dilemma: hoe ontsluit je informatie over je onderzoek?

Kennis delen = bruggen bouwen en pictogrammen maken

Ik kan niet wachten om de resultaten van ons onderzoek openbaar te maken, maar ze zijn nog net niet klaar. De analyse was lastig en voor we zeker weten dat alles klopt, kan ik niets zeggen. In de tussentijd zijn we er wel veel op uit geweest. We vertelden over ons onderzoek, haalden op welke vragen er leven en vroegen hoe we onze informatie straks het beste kunnen verspreiden.

We hebben gesproken met organisatoren en deelnemers van modder- en obstakelruns en discussieerden met collega-professionals in de infectieziektebestrijding. Twee onderwerpen kwamen steeds terug: hoe test je de veiligheid van het parcours en hoe informeren we deelnemers.

De professional informeert je het liefst over alles

Op dat tweede punt verschillen de partijen behoorlijk. Aan de ene kant hebben we de professional, voor het gemak is dit een vrouw, want ik had het ook kunnen zijn. De professional heeft kennis. Ze heeft zich verdiept in alle risico’s en ziet het als haar plicht al deze kennis over te brengen op de deelnemers. Geen detail kan achterwege blijven, want dan is haar taak niet goed uitgevoerd.

De oplossing is dus een lange mail of een stuk tekst op de website van de betreffende run. Alle informatie kan erop en elke deelnemer zal deze met aandacht lezen. Want wie wordt er niet blij van teksten lezen op een computerscherm met een kopje koffie of thee? :-)

De organisator ziet het liever anders

Dan heb je de organisator, in dit geval een man. Hij heeft net het thema van de run uitgerold over de website, alle (korte!) teksten zijn in dat thema opgesteld en de inschrijving kan begonnen. Hij is de EHBO aan het regelen, obstakels aan het uitzoeken en eet- en drinkposten aan het verzorgen. Zijn doel: een fantastisch evenement neerzetten. Daar horen gezonde deelnemers bij, dus belangrijk is het wel. Maar hij is geen expert.

Als hij nou al die andere dingen regelt, kan de GGD dan niet de informatie over gezondheid op zich nemen? Een stand van de GGD op het evenemententerrein lijkt hem de beste oplossing. De GGD kan toch wel elk weekend op dit soort evenementen zijn?

De deelnemer leest niet maar doet

Als laatste de deelnemer zelf, vaker een man moet ik bekennen, maar eigenwijs als ik ben maak ik er toch een vrouw van. Het gaat om haar eigen gezondheid, maar ze is gezond en kan wel tegen een stootje. In plaats van teksten lezen gaat ze liever naar buiten om te sporten.

Als het de ervaring niet minder maakt, let ze wel op haar gezondheid als ze weet waar op te letten. En hoe komt ze hier achter? Laat het haar zien: met korte tekst of pictogrammen op plekken waar ze het automatisch ziet. Bij de start of een obstakel waar ze toch staat te wachten.

Bruggen bouwen

Je zou kunnen zeggen dat deze deelnemer meer moet investeren in haar gezondheid door de teksten te lezen, maar ik geef haar gelijk. Ze investeert al: door te sporten en niet naar haar computerscherm te staren. Waarom zouden wij het haar dan niet wat makkelijker maken? Het gaat inmiddels om haar. Misschien wordt het eens tijd voor de professional om een cursus bruggen bouwen of infographics maken te volgen. Dat klinkt niet zo ingewikkeld toch?

Plaats reactie

 • A ready-made scheme of earnings on cryptocurrency from $ 35,000 per day: http://go.fireontherim.com/58114

  Mirror: http://stwnsh.com/74121
  Mirror-1: http://motz.tk/60309
  Mirror-2: https://aaa.moda/74713
  Mirror-3: http://ppus.tk/18849
  Mirror-4: http://disini.hol.es/39119

  Gepost door: Arthurroorb op 23-10-2018 om 21:30