GGD Hart voor Brabant
de eerste 1000 dagen van een baby: zorgen voor een goede start

De eerste 1000 dagen

21 jaar geleden raakte ik zwanger van mijn dochter. Ik was blij en hield me trouw aan de toen geldende adviezen. Geen kazen van rauwe melk, gezond eten, geen rauwe vis. Mijn verloskundige deed haar controles. Tijd voor een gesprek over een gezonde leefstijl was er eigenlijk niet. Internet bestond nog niet, dus we haalden onze gezonde leefstijladviezen voor zover mogelijk uit boeken.

Kansrijke start kinderen

Hoorde jij al eens van de eerste 1000 dagen? Ik tot voor kort nog niet en zeker niet 21 jaar geleden. De eerste 1000 dagen zijn de dagen vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag. De eerste 1000 dagen zijn volop in het nieuws. De minister schreef er een advies over. Maar waarom?

“Alle kinderen verdienen een kansrijke start. De eerste duizend dagen van een kind zijn cruciaal voor een goede ontwikkeling, bepalend voor de kansen in het latere leven. De kans op een goede start krijg je maar een keer. Het is onze opdracht die kans zo groot mogelijk te maken.” Minister Hugo de Jonge (VWS)

In die eerste 1000 dagen wordt een belangrijke basis gelegd voor het gezond opgroeien van kinderen. Zie deze eerste 1000 dagen als een fabriek waarin alle bouwstenen voor een gezond leven gemaakt worden. In deze dagen groei je enorm. Als je in het tempo van de eerste 1000 dagen door zou groeien, dan weeg je voor dat je naar de basisschool gaat 1 miljoen (!) kilo…. Gelukkig zijn die bouwstenen bij mij goed afgeleverd in de fabriek maar hoe anders kan het soms lopen?

De groei en ontwikkeling van een kind gaat nog beter met een gezonde leefstijl en gezonde voeding. Daarom geven we nu extra aandacht aan een gezonde leefstijl voor, tijdens en na de zwangerschap. Er is nog veel te doen, maar gelukkig wil elke ouder het beste voor zijn of haar kind.

Ouders van nu zijn zich mee bewust van de gevolgen van leefstijl

Het past goed bij de tijdsgeest. Daar waar het een heel aantal jaren nog normaal was om te roken in de auto met kinderen erbij, is er nu veel veranderd. Ouders zijn zich steeds meer bewust van de risico’s die het roken niet alleen voor zichzelf maar ook voor de kinderen met zich meebrengt. Dus elke keer ga ik het gesprek aan en vraag wat ouders nodig hebben om hun leefstijl te veranderen.

Als jeugdverpleegkundige ben ik nauw betrokken bij de eerste 1000 dagen. Dat doe ik niet alleen! Dit doe ik samen met alle professionals die betrokken zijn tijdens de zwangerschap, de geboorte en de eerste jaren. Samen geven we ouders inzicht in een gezonde leefstijl. Als jeugdverpleegkundige doe ik dat bijvoorbeeld in een gesprek met ouders.

Wat heb jij nodig voor een gezonde leefstijl?

Laatst was het een ouder gelukt om in de zwangerschap te stoppen met roken. De verloskundige had haar gewezen op de risico’s voor haar kindje. Helaas begon zij kort na de kraamweek toch weer met roken. Haar kindje huilde veel en moeder had door die stress toch weer behoefte aan de sigaret. Ik ging met moeder het gesprek aan en probeerde samen met haar en haar partner te kijken naar het huilgedrag van hun kindje. We bekeken samen mogelijkheden hoe hun kindje weer rustig kon worden. Als het lukt, heeft de moeder misschien weer de rust om de sigaret te laten liggen.

Wat kan ik voor jóu doen?

Ik vind het super dat ik bij kan dragen aan het ontwikkelen van een basis voor een gezonde leefstijl gedurende de eerste 1000 dagen. Niet alleen voor de eerste 1000 dagen, maar voor de rest van je leven. Wat kan ik voor jou doen? Spreek me gerust aan: ik denk graag met je mee.

Plaats reactie