GGD Hart voor Brabant
bure

Het bureau, het consultatiebureau

Vroeger hoorden we ouders vaak praten over “het bureautje”. “Wanneer moet jij weer naar het bureautje?” of “Het bureautje zei dat ik moest stoppen met de flesvoeding in de nacht.” Helaas valt het woord Consternatie-bureau ook nog af en toe. Voor het schrijven van deze blog zocht ik deze term eens op online. Ik schrik van sommige reacties. Het bureau zou betuttelend zijn, consultatiebureaus zijn zelf om te huilen, de medewerkers zijn opdringerig. Potverdrie: dat is nou echt het laatste wat we willen bereiken voor de ouders en de kinderen. Ik, als jeugdverpleegkundige, hecht juist waarde aan open communicatie. Zeg vooral als ouder als je het niet met me eens bent, jij als ouder kent jouw kind immers het beste.

Er zijn van die dagen dat ik alleen maar in overleg zit. Overleg met het team: jeugdartsen, assistenten en collega jeugdverpleegkundigen, overleggen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, overleggen op het hoofdkantoor van de GGD…. Om samen met partners een positieve bijdrage te leveren aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Op zo’n overleg dag zie ik geen enkel kind. Ik ben dan ook niet op ‘het bureau’. Grappig genoeg valt op die dagen het woord ‘Het Bureau’ juist heel vaak. “Hoe kunnen we er voor zorgen dat ouders informatie krijgen over het bureau zonder het groeiboekje?, Hoe kunnen we met peuterspeelzalen en kinderdagverblijven samenwerken als wij een probleem signaleren op taal/spraak niveau op het bureau?” Een open gesprek in hoe het beter kan. Dat wil ik ook graag met ouders.

Dus ik zoek nog even verder online. Ik wil deze blog voor jou als lezer en voor mijzelf als jeugdverpleegkundige toch positief beëindigen. Vrij eenvoudig vind ik ook opbeurende reacties: “ze hebben altijd tijd voor me om te luisteren”, “super fijn dat je hier gratis gebruik van kan maken” en “de jeugdverpleegkundige was in moeilijke tijden mijn steun en toeverlaat”. Gelukkig, ik kan weer rustig aan het werk….

Heb je tips? Dan staat het bureau voor je open!

Plaats reactie

  • Hoe kan ik aan een groei boekje komen voor mijn baby van 3 weken? Ik weet dat het digitaal ook mogelijk is, maar ik wil zo graag het groei boekje hebben.

    Gepost door: Elst op 26-11-2018 om 12:22