GGD Hart voor Brabant
Eén jaar lang modderhappen en kopje onder

Eén jaar lang modderhappen en kopje onder

Modderschoenen uit…

Winter is coming. Op een paar fanatiekelingen na heeft iedereen zijn modderschoenen ingeruild voor een paar warme pantoffels. Dat geldt ook voor ons. Het afgelopen seizoen hebben we 17 modder- en obstakelruns bezocht. We hebben de sfeer geproefd, toiletten bekeken, met onze voeten door de modder gesjouwd, gespeurd naar mogelijkheden om handen te wassen en foto’s gemaakt van alles wat we wilden weten. Daarna hebben we vragen gesteld en antwoorden gekregen: van organisatoren en ruim 2600 deelnemers. Kortom: we hebben data verzameld.

…Pantoffels aan

En nu? Nu is het seizoen voorbij, is ons databestand compleet en kunnen onze pantoffels aan. Niet om met een kopje warme chocolademelk voor de kachel te gaan zitten, maar om te starten aan de analyse. Nu moet ik er eerlijk bij zeggen dat mijn collega’s dat doen. Het hele bestand is opgeschoond en de eerste cijfers zijn onder mijn neus gelegd.

Infectieziekten door modder- en obstakelruns?

De meeste runs hadden geen zeep om je handen te wassen na afloop. Bij de meeste runs kreeg je fruit, heel gezond zou je zeggen, maar wel met modder afkomstig van de handen van anderen. Veel deelnemers kregen toch al water en/of modder binnen tijdens de run, omdat je nu eenmaal kopje onder gaat. Nou en? In theorie kun je hier infectieziekten van krijgen. Of dit ook gebeurd is, dat is nu aan ons.

Wat is van belang?

De analyse loopt en het is nog te vroeg om al conclusies te trekken. Toch krijg ik al regelmatig vragen van organisatoren, deelnemers en mensen in de zorg: hoe veilig zijn deze runs? Lopen veel mensen blessures op? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat we ziek worden of andere klachten krijgen? Is dit iets waar we meer over na moeten denken, of valt het allemaal wel mee? Langzaam stromen de cijfers binnen, maar dan nog steeds is de vraag: wat is van belang?

Risico’s nemen of vermijden

Ongetwijfeld gaan er een aantal risico’s uitkomen. En risico’s, dat zijn lastige dingen. Vaak houden we er niet van, maar toch hebben ze de vervelende eigenschap om nooit “nul” te zijn. Als je naar buiten gaat, loop je het risico onder een bus te komen. Als je binnen blijft, struikel je misschien wel over de schoenen van je partner. We accepteren de (gezondheids)risico’s van dingen die we graag doen: we doen aan paardrijden en bergbeklimmen, we drinken alcohol en kijken tv. En soms doen we het juist om de risico’s, want we houden het graag spannend.

Maak zelf de afweging

Hoe groot of klein de risico’s zijn, zullen we over een paar maanden weten. De vraag is dan: wat vinden we acceptabel? Natuurlijk kunnen we straks een aantal tips geven en hebben organisatoren een bepaalde verantwoordelijkheid voor de veiligheid, maar hoe voorzichtig moeten we zijn? Ik denk dat dat afhangt van ieders passie voor de modder- en obstakelruns. Ook maakt het misschien uit om wie het gaat: doe je zelf als 30-jarige fitte sporter mee, of vraagt je 10-jarige dochter of ze mee mag doen?

Doen: bereid je goed voor

Het is aan ons en aan de organisatoren om deelnemers te informeren over eventuele risico’s. Het is aan ieder zelf om de uitdaging daartegen af te wegen en je goed voor te bereiden. En als ik je dan alvast een paar tips mag geven: zorg dat je in goede conditie bent, luister naar je lichaam, spoel je na de run goed af ennuhm probeer niet teveel modder te happen…

Plaats reactie

  • Beste Pieter,
    Je kunt het geneuzel noemen, maar ik ben het met je eens dat het storend kan zijn. Ik heb mijn blog nog eens doorgelezen: geen 'data' in enkelvoudige vorm. Volgens mij heb ik toch gevonden waar je op doelt in een bericht op LinkedIn. Dat is niet mijn bericht, maar ik heb het zojuist aan mijn collega's doorgegeven.
    Dank voor je alertheid!

    Gepost door: Danielle Oorsprong op 09-01-2018 om 10:40
  • Een beetje geneuzel misschien, maar ondanks het boeiende onderwerp blijf ik haken op het gebruik van 'data' in enkelvoudige vorm. Dat lijkt iets van GGD Hart voor Brabant, want ik zie het vaker terug. In ICT wordt 'data' vaker zo gebruikt, maar ook in wetenschap? Hoe dan ook: het is een meervoudsvorm.

    Gepost door: Pieter le Rütte op 07-01-2018 om 13:05