GGD Hart voor Brabant
Bemoeizorg door de GGD

Wanneer doe je het goed?

Eten? Tuurlijk eet ik, wat denk je nou! “Ik laat iedere week 10 brooyen bezorgen en die zijn aan het eind van de week allemaal op. Enne vlees eet ik ook, zo’n rookworst snij ik in stukskes daar doe ik ook een week mee. Ja en groenten? Da’s voor konijnen daar doe ik niet aan mee. Fruit? Da lus ik nie…”

Bewegen? Ik beweeg me te pletter!

“Als ik naar de WC moet lopen, mot ik naar het eind van munne erf. Ja, de WC doet het al jaren niet meer, geef niks, de natuur krijgt het gewoon van mijn terug. Nou het is een eindje lopen hoor. Wil je het zien? Tja, ben er niet echt trots op maar vooruit dan maar, heb zelf een soort van WC gemaakt…”

Wassen is nergens voor nodig, ik word niet vuil

“Vroeger moesten wij eenmaal per week in bad. Wat een gedoe was dat. Haren wassen, nagels knippen, schone kleren aan – nee nu ons ma er niet meer is, kan ik doen wat ik wil – heerlijk!!”

Ik slaap als een roos, mevrouw

“Ja, wel op de stoel in de keuken, in de rest van het huis is het te koud. Ik heb een kacheltje das heel goed te doen. Ik word wel stijf wakker, da wel, maar ja, je ken ook niet alles hebben in het leven…”

De administratie?

“Da gaat vaneiges, heb nergens last van. Alles gaat automatisch. Ik heb een pensioentje met AOW, daar red ik het prima mee. Altij gewerkt in de landbouw, ja, dat waren nog eens tijden.”

De huisarts, da’s zo’n 15 jaar geleden…

“Zou niet meer weten hoe die heet. Munne benen? Ach, het is opeens gekomen en zal ook opeens wel weer weggaan.”

Ben je daarom gekomen? Om naar mijn benen te kijken?

“Wie maakt zich nou zorgen om mij? De bezorger van het brood? Vanwege mijn benen??? Hij is de enige die hier ooit komt. Ik heb en ken verders niemand meer. Achterlijke vent, zo ziedemaar, je laat iemand binnen en ze kletsen gelijk achter je rug om. Ben je daarom gekomen? Om naar mijn benen te kijken? Het moet niet gekker worden!”

Meneer krijgt de juiste zorg

Meneer had forse oedeem, het vocht hing over zijn schoenen heen, alle bijkomende klachten waren aanwezig. Na enige overtuiging ben ik dezelfde middag met meneer naar de huisarts gereden. De huisarts noemde ‘het zeldzaam’ wat hij zag. En dat was het ook!

En dan komt de hele trein in beweging. Alles loopt op rolletjes, de behandeling, de thuiszorg, schoonmaakbedrijf, contact herstel met familie/kennissen. We doen er alles aan om meneer te helpen en de zorg te geven die hij verdient. Meneer ondergaat het allemaal gelaten.

Wanneer doe je het goed?

De hulp en zorg gaf niet het gewenste resultaat. Ruim een maand later overlijdt meneer in het hospice. En ik, ik kan nog altijd niet het gevoel van mij afschudden dat meneer mogelijk rustiger was overleden zonder mijn bemoeienis….

Plaats reactie

Pierrette Schoon
Pierrette Schoon

Ik ben Pierette Schoon en werk als sociaal verpleegkundige bij de GGD West-Brabant. Ik sta klaar voor kwetsbare mensen die (tijdelijk) extra zorg nodig hebben. Ik deel graag mijn ervaringen want iedereen verdient de juiste zorg.

Plaatsingsdatum
16-11-2017, 13:56