GGD Hart voor Brabant
Gezondheidsvoorlichting in de klas

Heeft u een voorlichting nodig?

‘Yvon, wat doe jij eigenlijk de hele dag als GVO-medewerker?’ Tja, de functienaam zegt het eigenlijk al: Ik doe van alles op het gebied van Gezondheid, Voorlichting en Opvoeding (GVO). Maar zelfs met mijn onofficiële titel medewerker gezondheidsbevordering wordt nog niet duidelijk hoe ik mijn dagen vul. Samenvattend: voorkomen dat er gezondheidsproblemen ontstaan en een gezonde leefstijl promoten bij alle doelgroepen.

Kijkje in mijn agenda

Al schrijvende denk ik nu Tja lekker duidelijk! Misschien dat een kijkje in mijn agenda helpt? Voor het gemak laat ik de officiële vergaderingen en het schoolgezondheidsbeleid achterwege en richt ik me alleen op de activiteiten.

Kriebels in je buik, seksuele opvoeding, hoe doe je dat?

Deze week had ik een paar ouderavonden Lentekriebels. Hier vertel ik ouders wat hun kinderen leren op school over verliefdheid, kriebels in je buik, liefde en voortplanting. En geef ik ouders tips over seksuele opvoeding en hoe zij daar met hun kinderen over kunnen praten.

Ouderen en gezondheid

Bij de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Vianen mag ik voor 40 ouderen een presentatie geven over positieve gezondheid tijdens de themamiddag “meebewegen met het leven”.

Sexting: hou het lekker voor jezelf

Ook ga ik naar de Korenaer, een middelbare school (speciaal onderwijs) voor een ouderavond over seksualiteit en relaties. Ook de risico’s van social media komen aan bod. Sexting – het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s - is hier een belangrijk onderwerp voor ouders.

Alcoholgebruik in de sportkantine

Op donderdag ben ik samen met een collega van Kentra (verslavingszorg) in de kantine van Voetbalvereniging Festilent in Zeeland. Via een smartquiz stel ik vragen over alcohol en drugs en daarna gaan we via stellingen in gesprek met de trainers en coaches. Zij hebben als intermediairs veel invloed op de team(drink)cultuur en kunnen zorgen voor minder alcoholgebruik in de sportkantine.

Ben jij mediawijs?

Tot slot een workshop over mediawijsheid. Het veilig en slim inzetten en gebruiken van alle beschikbare media. Voor ouders van Kinderrijk Sambeek. Hier zit een kinderopvang en BSO. Een compleet andere doelgroep waar ik de voorlichting helemaal op afstem.

Wat heb ik leuk werk!

Alcohol, roken, drugs, sexting, lentekriebels, mediawijs, gezond opvoeden. Met telkens een ander publiek. Alle voorlichtingen vragen de nodige voorbereiding, dat is soms een uitdaging. Ik wil van wanten weten en up to date zijn als ik een presentatie verzorg, op welk thema dan ook. Ik wil een stuk kwaliteit leveren. Dat mensen je teruggeven: “DAAR HEB IK WAT AAN GEHAD”. Wat heb ik een leuk werk he?!

Plaats reactie

  • Werken binnen de GGD van 0-100 jaar! Mooi verhaal,Yvon! Voor ons heel leuk om een kijkje te kunnen nemen in de keuken van de gezondheidsvoorlichting. Dankjewel, en veel succes met jullie belangrijk werk.

    Gepost door: Anne-Katrien Ausems op 03-11-2017 om 07:59
  • Werken binnen de GGD van 0-100 jaar! Mooi verhaal,Yvon! Voor ons heel leuk om een kijkje te kunnen nemen in de keuken van de gezondheidsvoorlichting. Dankjewel, en veel succes met jullie belangrijk werk.

    Gepost door: Anne-Katrien Ausems op 03-11-2017 om 07:59
  • Werken binnen de GGD van 0-100 jaar! Mooi verhaal,Yvon! Voor ons heel leuk om een kijkje te kunnen nemen in de keuken van de gezondheidsvoorlichting. Dankjewel, en veel succes met jullie belangrijk werk.

    Gepost door: Anne-Katrien Ausems op 03-11-2017 om 07:59