GGD Hart voor Brabant
Modderrun

Klaar voor de start van de modder- en obstakelruns?

Het seizoen van modder- en obstakelruns is weer begonnen! Je kunt de weg niet op zonder een reclamebord te zien met sportende mensen onherkenbaar door de modder. Als sporter word ik daar enthousiast van. Ik ben gek op een sportieve uitdaging; ben graag buiten en mijn moeder zal beamen dat een beetje modder me nog nooit heeft tegengehouden (sorry mam).

Buiten sporten juich ik toe

Ook als arts ben ik blij met het toenemende aantal deelnemers. Sporten is gezond! Het vermindert de kans op ziekte en mentaal word je er sterker van. Ook buiten zijn is goed voor ons. Natuurlijk, elke sport brengt ook risico’s met zich mee: voetballers scheuren hamstrings, wielrenners vliegen uit de bocht en er is vast ooit een schaker ongelukkig terecht gekomen na een val van zijn stoel.

Infectieziekte? Dat is ons startsein

Ook bij dit soort runs gebeurt wel eens wat. Soms is dat een infectieziekte en dan komt ons team in actie. Ons doel: de oorzaak achterhalen en voorkomen dat er (meer) mensen ziek worden. We verzamelen informatie over de run, de deelnemers en de ziekte: Hoe zagen de obstakels eruit? Welke klachten kregen de zieken? Hebben ze na de run direct gedoucht en wat hebben ze gegeten en gedronken? Dit onderzoek doen we samen met de organisatie en de deelnemers. Het is bijzonder om te zien hoe iedereen zich inzet om de sport veiliger te maken.

Een extra hindernis? Die nemen we ook!

Vorig jaar hadden we een run waar deelnemers last kregen van maag en darmen. We stuurden samen met de organisatie een vragenlijst naar deelnemers en vroegen daarnaast een paar mensen om ontlasting te laten onderzoeken in het laboratorium. Niet echt een klusje waar mensen blij van worden. Ik stel me zo voor dat mensen voor de wc staan met dat potje in hun hand: hoe gaan we dit nou aanpakken? Het vergt wat voorbereidend denkwerk en misschien wat geklungel. Toch heeft niemand getwijfeld en zijn de potjes gevuld in het laboratorium terecht gekomen.

Potjes vol toewijding

In tegenstelling tot waar de organisatie bang voor was, heeft het onderzoek geen onrust veroorzaakt. De deelnemers waren juist blij met het onderzoek. Iemand was zelfs bereid om een vuile onderbroek op te sturen: daar konden we misschien ook tests op doen? Wat een toewijding! Hoewel we het gebaar zeer waarderen, hebben we toch het advies gegeven deze onderbroek vooral zo snel mogelijk in de wasmachine te stoppen. Aan de potjes hadden we genoeg.

Samen overwinnen we alle obstakels

Dit zijn de dingen die mijn werk zo leuk maken. We hebben het over infectieziekten, over diarree en potjes met ontlasting. En toch hebben we de volle medewerking van organisatoren en sporters. Alle schaamte verdwijnt. We hebben namelijk een gezamenlijk doel: gezond en met plezier sporten.

Klaar voor de start? Af!

We weten nog weinig van het voorkomen van infectieziekten en blessures bij dit soort sportevenementen. Het is een vrij nieuwe sport waar nog weinig onderzoek naar gedaan is. Persoonlijk zet ik me ervoor in om hier verandering in te brengen. Want wat we niet weten, kunnen we ook niet voorkomen. Daarom doen we dit jaar wetenschappelijk onderzoek naar deze runs. Als arts wil ik dat iedereen veilig mee kan blijven doen. En als sporter… wil ik er vooral van blijven genieten!

Plaats reactie

 • Afgelopen weekend mudrun gedaan in Lelystad en nog steeds last van mijn darmen....(inmiddels woensdag) Maar het was wel gaaf!

  Gepost door: Conny Verleun op 30-08-2017 om 08:44
 • Hoi Emma,

  Er zijn tot nu toe met name deelnemers met gastro-enteritis (besmettelijke buikgriep) en leptospirose gezien na deelname aan mud- en obstacleruns. In theorie kunnen ook andere infectieziekten zich voordoen. Hier wordt steeds meer onderzoek naar gedaan.
  We zullen in deze dagen een bijlage aan de blog toevoegen met tips hoe je jezelf als deelnemer kunt beschermen. Houdt dit dus even in de gaten.

  Gepost door: Corine van der Donk (verpleegkundige Infectieziektebestrijding) op 03-04-2017 om 12:53
 • Is het bekend wat voor infectieziekten een mudrun kan opleveren en hoe je jezelf daar als deelnemer tegen kunt beschermen?

  Gepost door: Emma op 03-04-2017 om 06:49
 • Mooie, nieuwe tak van sport.

  Gepost door: Jenneke van Bussel op 31-03-2017 om 08:42