GGD Hart voor Brabant
Water drinken

Water drinken is niet zielig

Ranja, frisdrank, sportdrankjes, energy drinks… allemaal aantrekkelijke goedjes om de dorst te lessen. Maar hoe komt het dat we massaal deze zoete –en vaak gesuikerde- drankjes drinken? Terwijl water, als gezond alternatief, gratis uit de kraan komt? Daar is maar één antwoord op: verleiding.

Wat een boer niet kent…

Als ouders willen we graag dat het goed gaat met onze kinderen. Dat ze blij, vrolijk en gelukkig zijn. Daarom vinden sommige ouders het zielig om hun peuter water te geven en geven ze continue fruitsap. Andere ouders laten hun tiener een energiedrankje drinken bij het ontbijt… Als GGD willen we mensen erop wijzen dat water een gezond alternatief is. Dat je niet meteen naar iets zoets hoeft te grijpen als je dorst hebt. Het is belangrijk om water drinken al op hele jonge leeftijd als norm in te bouwen. Want (teveel) frisdrank is ongezond, verslavend en onnodig.

Gezonde leefstijl

De gemeente Dongen deelt deze mening. Sinds 2012 heeft Dongen extra aandacht voor het terugdringen van overgewicht. Het is de ambitie dat de Dongenaren een gezonde leefstijl hebben; dat ze kiezen voor voldoende beweging en gezonde voeding. Als beleidsadviseur bij de GGD geef ik samen met de gemeente vorm aan het lokale gezondheidsbeleid. In Dongen bleek dat ongeveer 1 op de 10 kinderen tussen 2 en 11 jaar overgewicht heeft. Daarom sloot de gemeente zich aan bij de landelijke beweging ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG). Elk jaar heeft JOGG een landelijk thema, zoals Gratis bewegen of DrinkWater.

In het hol van de leeuw

De kracht van JOGG is de samenwerking met lokale partners. Samen sta je immers sterk! In Dongen sloten al snel allerlei partijen uit onderwijs, gezondheidszorg, sport en recreatie aan. Maar ook het bedrijfsleven was enthousiast. Een van de samenwerkingspartners werd Coca-Cola, die haar fabriek in Dongen heeft staan en het als haar taak ziet om zich in te zetten voor beweegstimulering bij jongeren.

Over deze publiek private samenwerking zijn de meningen soms verdeeld. Ook op feestjes vragen mensen wel eens aan me: ‘Waarom werken jullie in hemelsnaam samen?’ En ja, onze boodschappen zijn soms verschillend en botsen wel eens. Maar ik vind het van groot belang om met alle partijen in dialoog te blijven en te bekijken waar we onze krachten kunnen bundelen. Hiermee wil ik niet zeggen dat we onze gezonde boodschappen moeten nuanceren, maar dat we vooral op zoek moeten gaan naar gezamenlijke doelen om gezond gedrag te bevorderen.

Watermomentje voor de kleintjes

Alle partners dragen hun steentje bij. Er ontstaan veel initiatieven die helaas niet allemaal uitvoerbaar zijn. Als stuurgroep moet je keuzes maken, anders verlies je focus. Om drinkwater toegankelijker te maken creëerde de gemeente bijvoorbeeld een watertappunt in het centrum van het dorp. Op basisscholen werden waterbidons voor op de tafeltjes uitgedeeld en watermomenten ingelast. Bij de buitenschoolse opvang werden posters opgehangen en gesprekken gevoerd met ouders. Bij de atletiekvereniging werd water uitgedeeld en gepromoot via posters waarop eigen leden te zien zijn met een stoere waterbidon, om zo het goede voorbeeld te geven. De ervaring leert immers dat we op jonge leeftijd goede gewoontes aan moeten leren. De kans dat een puber later een gezonde keuze maakt, is dan groter.

Een druppel op een gloeiende plaat

Het voorkomen en tegengaan van overgewicht vind ik best een moeilijke taak. Soms voelen onze inspanningen als een druppel op een gloeiende plaat. Schreeuwende reclames en verleidende verpakkingen overstemmen vaak onze gezonde boodschap. Bij de GGD hanteren we echter vaak het principe van ‘nudging’: mensen met kleine duwtjes de goede richting in krijgen. Als het ons lukt om mensen kritischer te laten kijken naar alle keuzes die ze op een dag voorgeschoteld krijgen, ben ik al erg tevreden. Want het begint met het besef dat je zelf een keuze hebt!

Nanneke Thijssen
Functionaris gezondheidsbeleid GGD Hart voor Brabant

Plaats reactie