GGD Hart voor Brabant
Anja Buntsma

Hoe gezond is ‘een landelijk luchtje’?

Iedereen een gezonde en veilige leefomgeving, de adviseur van Milieu & Gezondheid van de GGD kan gemeentes helpen bij de ontwikkeling van een omgevingsvisies en bestemmingsplannen. Zo kunnen we sámen kunnen zorgen dat inwoners gezond blijven.

Lees meer
Profielfoto Gerard Megens

Achter de schermen bij de GGD: pensioen verlaat door corona

Zo ga je met pensioen en zo ondersteun je een dienstverlener in het oog van de coronabesmettingen. Dat overkwam Gerard Megens. Gerard zou op 1 maart 2020 met pensioen gaan. Zijn laatste werkdag was op 27 februari. De dag dat ook de eerste coronabesmetting werd vastgesteld in Nederland. Een week later brak de coronacrisis echt uit. Gerard ging op zoek naar hoe hij toch een bijdrage kon leveren.

Lees meer
Marieke Bootsma

De motivatie zit in jezelf, maar het stoppen met roken doen we samen!

Als GGD’er promoot Marieke een gezonde levensstijl. Een rookvrije generatie is hierbij een belangrijk uitgangspunt. En in gesprekken met mensen hoort Marieke leuke verhalen over wat het stoppen met roken een mens kan opleveren. Zij vertelt deze graag verder. Mooie verhalen, soms grappige verhalen. Wie weet helpt het jou de motivatie te vinden die jij nodig hebt om mee te doen aan de Stoptober uitdaging van 2020!

Lees meer
Anja Buntsma

Praktijkopdracht NSPOH opleiding verpleegkundige M&G in coronatijd

Karien start in 2019 vol enthousiasme met de opleiding Verpleegkundige Maatschappij & Gezondheid bij de NSPOH. En de eerste maanden verlopen volgens plan. Maar dan is daar ineens bij ‘haar GGD’ de eerste patiënt in Nederland met een bevestigde COVID-19 besmetting. Al snel merken Karien en haar collega's door dat de situatie grote omvang krijgt. Karien heeft nauwelijks tijd om me bezig te houden met haar opleiding. Wat nu?

Lees meer
Monique Jacobs

JOGG: Goede cijfers, goed verhaal?

Het staat al jaren op mijn lijstje. En niet alleen op het mijne! 142 Nederlandse gemeenten doen mee met de aanpak ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’, kortweg JOGG. Uit 28 gemeenten komen positieve geluiden. Maar is de aanpak echt effectief?

Lees meer
Rob van Aalsburg

Wat als je omgeving ziekte in stand houdt?

Een longarts van het Erasmus MC vermoedt dat bij zijn patiënt thuis omstandigheden zijn die een slechte invloed hebben op de longklachten van zijn patiënt. Natuurlijk vroeg de arts het gezin om thuis te controleren op dons en schimmels. Maar soms zijn jouw spullen zo vertouwd dat je mogelijke boosdoeners in jouw vertrouwde omgeving niet herkent. Arts Medische Milieukunde Rob gaat op huisbezoek en kijkt mee.

Lees meer
Tim de Vuijst

Het onderzoek is belangrijk voor de kinderen op het pleintje waar ik vroeger speelde

De afdeling onderzoek van de GGD Hart voor Brabant, waar Tim werkt, richt zich op innovatieve en vernieuwende manieren van onderzoek. In deze blog vertelt Tim over het onderzoek Beleidsmonitor Samen met de Jeugd. Waarbij hij met het team door middel van narratief onderzoek de onderzoeksresultaten gezicht proberen te geven. Met als uiteindelijk doel de jeugd die hulp nodig heeft ook echt bereiken.

Lees meer
Salomé Zweekhorst

Recht op een antwoord

Als ik bij de plaats delict aankom, schemert het al. In mijn witte pak loop ik de trap op. Mondkapje op, mijn haar in een netje. Mijn handschoenen trek ik stevig aan. “De leuning is al vrijgegeven, hoor”, zegt mijn forensische collega. Toch voelt het raar om die vast te pakken. Gewoonte, denk ik, om niks te willen verstoren.

Lees meer

Aanmelden voor updates

Vul hier je naam en emailadres in als je een email wilt ontvangen wanneer er een nieuwe blog post geplaatst is.