GGD Hart voor Brabant

Blog

Danielle Oorsprong

Met mijn voeten in de modder viel mijn plan in het water

Ons team Infectieziekten doet onderzoek naar gezondheidsklachten na survival-, modder- en obstakelruns. We kijken op locatie hoe het terrein en het parcours eruit zien. Achteraf vragen we deelnemers of ze gezondheidsklachten hebben gekregen, zoals blessures of (buik)griep. We vragen ook of ze de faciliteiten gebruikt hebben, bijvoorbeeld de toiletten. Zo leren we hoe vaak deelnemers klachten krijgen en wat hierop van invloed is. Helaas kan ik nu ook uit eigen ervaring spreken.

Lees meer
Charlotte van Ham-Castenmiller

Nee, nee, nee! Maar wat mag het kind WEL?

Dit is deel 1 over positief opvoeden. Ja…het is de bedoeling dat er meerdere delen gaan komen. Sinds 2 jaar ben ik werkzaam als jeugdverpleegkundige waarbij ik veel ouders ondersteun in de dagelijkse opvoeding van hun kind(eren). Daarnaast ben ik zelf ook moeder van twee jonge meiden (5 en 3 jaar oud) dus ik weet uit de praktijk ook alles van slapeloze nachten en driftbuien.

Lees meer
Danielle Oorsprong

Ons onderzoek naar modder- en obstakelruns, een project met een zwarte rand

Zaterdag 10 juni gaat de boeken in als een zwarte dag in de geschiedenis van de modder- en obstakelruns. Een deelneemster aan Venlostormt kwam niet meer boven water, nadat een andere deelnemer van de glijbaan bovenop haar terecht kwam. Zij overleed later in het ziekenhuis. Dit fatale ongeluk schokte de wereld van de obstakelruns, inclusief ons onderzoeksteam.

Lees meer

Zo helpen eten en drinken om langer zelfstandig te blijven

Hoe fijn is het wanneer je als senior nog zelfstandig woont in je vertrouwde omgeving en je eigen boontjes kunt doppen. Zo lang mogelijk gezond, blij en zelfredzaam blijven; dat willen we allemaal. En wat is nu een slimme manier om ouderen hierbij te ondersteunen? Phyllis den Brok vertelt.

Lees meer
Linda van Tilburg

Een grote hoop data

Er komt een tijd dat we eten, bewegen, wonen en slapen in data. Misschien zitten we zelfs al in deze nieuwe tijd. Zeker is wel dat er alleen maar meer data beschikbaar komt. Maar wat moeten we daar mee? Hoe pik je de belangrijkste informatie eruit?

Lees meer
Danielle Oorsprong

Klaar voor de start van de modder- en obstakelruns?

Het seizoen van modder- en obstakelruns is weer begonnen! Je kunt de weg niet op zonder een reclamebord te zien met sportende mensen onherkenbaar door de modder. Als sporter word ik daar enthousiast van. Ik ben gek op een sportieve uitdaging; ben graag buiten en mijn moeder zal beamen dat een beetje modder me nog nooit heeft tegengehouden (sorry mam).

Lees meer
Verpleegkundig Specialist Connie Rijlaarsdam

Een wereld te winnen in anticonceptie voor kwetsbare ouders

Soms zie je ineens de gezamenlijke blinde vlek. Ga je uit van een werkelijkheid, een aanname die helemaal niet juist blijkt. Daar kwam ik achter toen het wederzijdse vertrouwen groot genoeg was om met een vrouw verder in gesprek te gaan. Toen zij even niet in de survival-stand van alle dag stond. Toen ze openlijk en in vertrouwen kon praten over haar eigen ideeën, problemen en bezwaren voor goede anticonceptie.

Lees meer
Els Aerts

Dagje mee op de TBC

Op 24 maart is het Wereld Stop Tuberculosedag. Tuberculose (TBC) komt in Nederland nog steeds voor. De laatste jaren zelfs een beetje meer! TBC de wereld uit helpen, ook de missie van Els Aerts, medewerkster op de afdeling TBC-bestrijding. Loop je een dagje mee ‘op de TBC’?

Lees meer

Aanmelden voor updates

Vul hier uw naam en emailadres in als u een email wilt ontvangen wanneer er een nieuwe blog post geplaatst is.